Ana içeriğe atla

Mircea Cărtărescu - Travesti

 Benim için okuması zor bir kitap olmadı. Bu tür romanları seviyorum, yazar birinci tekil ile ikinci tekil arasında güzel bir dil oluşturmuş. Olay örgüsü aklımda kalmadı ancak çok güzel bir derleme buldum yine internette. İlk başlarda benim altını çizdiğim yerleri ekleyeyim.

"o zamanlar mesleğim yalnızlıktı."

"hayatımda açtığım kapılar, hayatım boyunca başka korkutucu odaların, somurtkan koridorların, anlaşılmayan dünyaların, kanamış vulvanın ilk kapısının ve can çekişmenin terlerinin son kapısının her yerde ve her zaman aranan büyük Girişin büyük kapısının, benim pislik bedenimde olmuş olan her bir yaranın kapısının, sahip olduğum her kadının kalçaları arasındaki kapının, yıldızlar arasındaki geniş ve rüzgarlı kapıların, her ayna olan kapının, yazmayacağım kitabımın sürekli, ah sürekli olan ve sonsuza kadar kapalı olacak kapısının, yüzümün yedi kapısının ve şiirlerim olan umutsuz kapıların -ve daha fazlası, evren olan, hiçbir şeyden hiçbir şeye geçiş olarak adlandırılan bizim ve pleromaların ve ogdoadların ve syzygların*** çıldırmasından birden yanan kapı, edebi hayatımıza doğru tek kapının- karşıma çıkması için açacağım geceden daha büyük bir Alef gibi, akıldan daha büyük bir düşünce gibi orada, gecenin içinde dönüyordu."

"mutsuzluk, her zaman kaşları arasındaki pırlanta olacaktı. Yalnız ve herkes tarafından göz ardı edilerek devasa, delice, okunaksız altın yapraklı kitaplar içinde krallığın haritasını çizeceklerdi. Kurt dolu leşleri, kimsenin orada bir insanın yaşayacağını tahmin edemediği, kırık dökük çatı katılarında, çarpıcı el yazması metinleri üzerine düşmüş bulunacaktı..."

https://kitapvebiyografi.blogspot.com/2020/12/travesti-kitap-ozeti.html sitesinden alıntıdır.


"Travesti Romanı otuz dört yaşında ki başarılı bir yazarı konu almaktadır.Ancak sıkıntılı bir zihne sahip olan Victor , on yedi yaşında bir olay yaşar.Otuz dört yaşına geldiğinde yaşadığı bu olay açığa çıkar ve travma geçirmesine neden olur.

Travesti Romanı otuz dört yaşında ki başarılı bir yazarı konu almaktadır.Ancak sıkıntılı bir zihne sahip olan Victor , on yedi yaşında bir olay yaşar.Otuz dört yaşına geldiğinde yaşadığı bu olay açığa çıkar ve travma geçirmesine neden olur.

travesti kitabı
Travesti


Victor, Bir okul haftası boyunca uzak bir orman kampına yapılan uzun bir yolculukta meydana gelen olay hakkında kitap yazmaktadır. Yalnızdır ve okul arkadaşlarının kavgasına katılmaz, ya kendi başına ya da birkaç ciddi öğrenciyle gitmeyi tercih eder.

 Kapanış akşamı süslü elbise partisinde gerçekleşen önemli olayla , sonraki yaşamında bir yazar olarak başarısını öğreniyoruz. Lulu, bir erkek, partide bir kız gibi giyinir ve ardından Victor'u baştan çıkarmaya çalışır. Bundan sonra olacaklar, sadece beklediğiniz gibi değil, Cărtărescu'nun alamet-i farikası olan yoğun vizyonlarını da içeren, ona kalıcı olarak travma geçirtecektir. Cărtărescu'da her zaman olduğu gibi romanı, Victor'un kendi dünyasında yaşarken, aynı zamanda çoğumuzun görmediği bir dünyada, zihninin girintilerinde saklı olan bu yoğun vizyonlar oluşturur.

Travesti Kitap İncelemesi 

Cărtărescu'nun depresif elinden çıkan bir roman.Hızlıca okunan sayfalardan sonra duraklama yerini öğreniyorsunuz.İnsanın içinden bir dürtü geliyor.Kartezyen imparatorluğunu merak ederek sonuna kadar bir açgözlülük ile bitirmeye çalışabilirsiniz.


Travesti kitabı yüzey alanı küçük olan bir roman.Kolay okumanıza imkan tanıyan bir zemini var.Bu kadar yüzey olduğunu da düşünmeyin.Güçlü ve özgün bir sese sahip.Sizi sizden alabilecek yerlere rastlayabilirsiniz.İlk sayfalar size bir sörf gibi gelebilir.Bazı unutulmuş duyguları tekrar canlandırabilir ve size bazı şeyleri sorgulatabilir.


Genel olarak travesti kelimesi iki taraflı bir anlam çerebilir sizler için.Kitapta geçen kişi 34 yaşında olgun , uzun mesafeli yazılar yazan Victor adında biri.Ailesi ve parası olan biri.17 yaşında yaşamış olduğu bir anı 34 yaşında iken ona bir travma yaşatır.Travma yerine bazı duyguların açığa çıkması da diyebiliriz.Bunu ana hatlarıyla kitapta okuyabilirsiniz.


Cărtărescu klostrofobil bir tarzla yazmıştır.Bir öğrenci kampı olan Budila denilen yeri gizemli bir mabet gibi anlatmıştır.Kampın taşkınlıklarla dolu okulu andıran ortamında zıt faktörlere sahip olan Victor , gerçeklik ve rüya arasında sınırda yaşayan biri.Yazar kitap boyunca bu yaşananları bir nöro-cerrah gibi çekip alıp okuyucunun ayağına seriyor gibi.Ktap gizem kokan dantelli bir dünya açıyor sanki.


Victor'un ahlaki ve zihinsel bütünlüğünü tehlikeye atan nokta,bir gece Budilă'daki kampta, kamp ateşi etrafındaki partide yaşadığı şoktur, burada  meslektaşı Bazil kılık değiştirerek kadın gibi davranır.Kurnaz bir arkadaşlık, böylece arkaik anıları ve travmaları ortaya çıkarıyor.


"Aniden elimi tuttu ve mini eteğini kaldırarak dantel külotuma bastırdı, bir an için onun sert ve ıslak seksini hissettim." alıntı

Gracil, doğası gereği, yalnız bir kurt zihniyetine sahip olan Victor, hayatını hayal kırıklıklarıyla dolu bir mikro krosmosta özetlemeyi tercih ediyor, bu da genel olarak kadınlara olan tiksintisinin geldiği yerdir.

"Onlara baktığımda, hormonal seks partisinden daha da nefret ettim, 20 yıl içinde onları şehvetli perişan kadınlara, züppe hanımlara, kalitesiz ev kadınlarına, baskı altındaki öğretmenlere, mazoşist entelektüellere, ağızlarındaki kirli işçilere dönüştürecek bir felaketten daha da nefret ettim ( ...).

Olumlu bir şekilde sonuçlandıran Mircea Cărtărescu, canlı ve dantelli tarzı, rüyadaki güçlü yankıları, karakteristik amfibolü ve aynı zamanda yazılarındaki titizliği sayesinde en iyi çağdaş Romen yazarının etiketini edinir - ve haklı olarak - ."


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dalgalar - Virginia Woolf

 Okuduğum en zor romanlardan biri kesinlikle. İki kere yarıda bırakıp üçüncüde bitirebildim. Olay örgüsü ne anlatıyor derseniz inanın anlatamam. Ancak şu bir gerçek ki Woolf cümlelerini resmen konuşturuyor. Altını çizdiğim sayısız cümle ve paragraf var, gerçekten büyüleyici bir üslup. Üşenmezsem eğer birgün altını çizdiklerimi burada paylaşacağım. Kitap incelemesi ile ilgili https://gaiadergi.com/dalgalar-hakkinda-bir-kitap-ustune-izlenimler/ web sitesinde çok güzel bir yazı buldum, sizlere aşağıda alıntılıyorum. Okuma süresi: 4 dakika Virgina Wolf, yazar ve eleştirmen, 1882’de Londra’da doğdu. Bin sekiz yüz seksen iki Londra’sı kadın hakları konusunda günümüz dünyasının birçok ülkesinden daha geri bir noktaydı. Virgina Woolf’un, eğitim hakkı engellendi. Bu durumun onun üstünde yarattığı etki sadece yazısını daha çok bilemesine sebep olmuştur diye düşünmek sadece fantastik bir kurgu olur. Hayatındaki diğer olumsuzluklar gibi yaşarken geçirdiği psikolojik krizlerin altyapısında durduğun

Arthur Koestler - Gün Ortasında Karanlık

 Okuması ciddiyet gerektiren, sakin kafayla okunması gereken bir siyasi kitap kanımca. Beni sıkmadan sonuna kadar okuttu, kesinlikle tavsiye ederim. Yine altını çizdiğim cümleleri aşağıda paylaşıp devamında 1000kitap.com dan baran39 kullanıcı isimli kişinin kitap incelemesini paylaşacağım. "Tanrının çekiciliği şeytanınkine her zaman ağır basmıştır insanoğlu için, çok daha tehlikelidir. Katır ve insanın kendi vicdanıyla uzlaşmalarının hepsi yalandır. İçinden gelen o lanet olası ses her zaman yükselirse, kulaklarını tıka..." "Oysa zamanla anlayacaktı ki güçsüzlüğün aşamaları en az güçlülüğün aşamaları kadar çoktu; yenilginin yarattığı baş dönmesi, zaferinki kadar sersemletici, derinliği ise sonsuzdu. Ve Gletkin, onu bu merdivenden adım adım indirmeye kararlıydı." " Arthur Koestler Gün Ortasında Karanlık’ romanın da Stalin diktası altındaki 1930’lar Sovyetleri’ni anlatıyor. Ülke ve kişi adı vermeden, belirli bir dönem anmadan, burada yaşanan siyasi çalkantıyı ele

FAHRENHEIT 451- RAY BRADBURY

 "Bir kadının yanan bir evde kalmasına yol açtıklarına göre, kitaplarda bir şeyler olmalı... hayal edemeyeceğimiz bir şeyler; orada bir şeyler olmalı." "Kitaplar unutmaktan korktuğumuz bir sürü şeyi depoladığımız kapların bir türüydü yalnızca." "Kitaplardan bu kadar nefret edilmesinin ve korkulmasının sebebini şimdi anlıyor musun? Onlar hayatın yüzündeki gözenekleri gösterir." "Montag binlerce yüzün bahçelere, arka sokaklara ve gökyüzüne baktığını hayal etti; perdelerin gizlediği o yüzler solgundu, gecenin karşısında ürkmüş yüzlerdi, elektrikli mağaralardan dışarıya göz atan gri hayvanlar gibiydiler..." Üsttekiler benim altını çizdiklerim. Kitap hakkında o kadar çok şey duydum ki duyduklarımı unutup sıfır, temiz bir zihinle okumaya başlamak istedim. İyi ki de öyle yapmışım. Beklediğimden çok daha iyi bir kitaptı. İnanılmaz güzel karakter inşaları vardı. Ana karakter, yan karakterler, mekanik tazı.... sonundaki kaçış ve "kendileri gibi oldukl